facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

23 juni 2020

Utpekad som expert – av regeringen

PO Andersson är utvecklingskonsult hos URKRAFT med upphandlings-frågor som specialkunskap. Han är akademiskt skolad men också fostrad inom idrotten och drar flera paralleller till hur man tänker inom lagidrotten när han ger sin bild av upphandlingar och partnering.
PO Andersson utgår från Stockholm men bistår URKRAFT i projekt över hela landet.

Berätta… vem är PO Andersson?
– Jag är uppvuxen i Eskilstuna, som är en arbetarstad och högskolestad. Är socionom i botten och arbetade ett tag som socialsekreterare. Det där var en jobbig period, men jag upptäckte tidigt fördelarna med att arbeta i team. Den saken hade jag kanske med mig från idrotten. Jag spelade fotboll i IFK Eskilstuna, och brukar säga att jag var världens bäste målvakt… fast det var bara jag som kände till det, tyvärr. Jag fick vara med om ett kval till allsvenskan i alla fall, och spelade med lirare som ”Tjalle” Mild och ”Bobban” Andersson och hade Lennart ”Liston” Söderberg som tränare.

Dessutom hamnade PO Andersson på Aftonbladets löpsedel tillsammans med Ralf Edström efter en match, så någon spelare i mängden kan man inte påstå att han var…

Men vi känner dig mest som driven i upphandlingsfrågor, så du måste ha bytt arena..?
– Ja, jag började läsa ekonomi och juridik och hamnade på olika vägar i ekonomiroller. Jag fick chefsjobb i Eskilstuna kommun och hade stort intresse för upphandlingar, tyckte att vi förbrukade för mycket pengar i upphandlingar och väckte politikernas intresse för de frågorna.

Du har massor av erfarenheter av upphandlingar i alla dess former. Berätta mer…
– Med tiden blev jag engagerad i Svenska kommunförbundets (numera Sveriges kommuner och regioner) expertgrupp för upphandlingsfrågor Jag var med och bildade Sveriges offentliga inköpare 1979, en intresseorganisation för upphandling med mer än tusen medlemmar och som är remissorgan för offentliga upphandlingar. Numera är jag hedersmedlem i den organisationen, och det gläder mig mycket.
– Under årens lopp har jag jobbat som konsult, inköpschef och upphandlingschef i Eskilstuna, Solna, Sundbyberg, Värmdö, Nacka, Huddinge… jag har genomfört utbildningar för kommuner och landsting, skrivit en handbok i offentliga upphandlingar åt en tillsynsmyndighet NOU och utsetts av regeringen som upphandlingsexpert i den statliga byggkostnadsdelegationen. Senast var jag engagerad som senior advisor i Värmdö och Huddinge, jag håller fortfarande i utbildningar, är inne i ett tiotal kommuner som konsult och konsultstöd och arbetar dessutom för URKRAFT.

Hur kom du i kontakt med URKRAFT?
– Det var 2013, jag jobbade i Nacka och där fanns en kreativ chef inom entreprenadområdet som ville testa något nytt. Han hittade URKRAFT som pratade om partnering. Jag hade noll koll på partnering vid det tillfället, men vi hade vakna projektledare i Pierre (Fällström) och Mattias (Johansson) som var mer pålästa. Vi gick en kurs som URKRAFT hade, som senare resulterade i att vi bjöd in URKRAFT för att vi i Nacka skulle kunna ta nästa steg i vårt arbete. Min personliga åsikt är att URKRAFT är ett av få företag som kan leverera på ett professionellt sätt, de står för en helhet som andra saknar.

Hur tänker du kring partnering i dag?
– Jag går gärna tillbaka till idrotten för att dra paralleller. Det handlar om samverkan, laganda, kunskap, att ta vara på varandras erfarenheter och kunskaper, öppna dörrar och att göra något tillsammans.

Hur ser du på partnering i framtiden?
– Jag har levt med det här jobbet som är så oerhört viktigt, och allt bygger på samspel. Det blir ingen framgång utan samspel i någon form, och det som oroar mig mest är att upphandlare inte vågar satsa på nya upphandlingsförfaranden/former.
– De är alldeles för försiktiga och känner sig tryggare att arbeta som de alltid har gjort även om affären inte blir bra. De är rädda för kritik och överprövningar, men borde istället ta vara på möjligheten att utveckla det arbete de utför. Upphandlingsförfarande är reglerade i lagen om offentlig upphandling med flera upphandlingslagar, men upphandlingsform är något helt annat. Jag önskar att fler vågar öppna dörren för utveckling, innovation och kreativitet. För mig är partnering en form som utvecklar våra upphandlingar. Vissa säger att ”så får man inte göra”, men det får man visst. Det finns inga hinder att göra upphandlingar i partnering. Det handlar om att tänka efter vad man vill åstadkomma innan man gör upphandlingen. I partnering kan entreprenörer, leverantörer, konsulter, verksamheter och upphandlande myndigheter/enheter tillsammans göra något som är mycket bättre än vad det blir vid traditionella upphandlingar.

Hur hade du resonerat inför en upphandling i dag?
– Man har kanske inte alltid lösningen, men min inställning är att det alltid går att göra saker lite bättre. Här kommer vi tillbaka till idrotten, för även i en upphandling handlar det om taktik. En upphandling i partnering ger oss utrymme att tänka annorlunda, bygga på ett annat sätt och ta vara på möjligheter. Kunskap är en kombination av verksamhetskunskap, entreprenörkunskap och visioner. Det är ett lagarbete. Jag har inte underskattat marknaden när jag gjort en upphandling. Där brister vi i dag, tycker jag.

Det låter enkelt när du förklarar dina tankar, men är det så enkelt?
– Det behöver i alla fall inte vara besvärligt. Jag går tillbaka till något min första chef lärde mig. En grundläggande parameter är det personliga uppförandet, artighet och bemötande… jag lärde mig att möta andra människor oavsett nivå de var på, oavsett om de var statsråd, politiker eller på samma nivå som jag. Så fort du blir en diktator som inte lyssnar på andra är du illa ute. Du måste vara diplomat… och en upphandlare är så mycket mer än bara upphandlare. Han eller hon är också marknadschef, försäljare, politiker, produktionschef. Ja, diplomat helt enkelt, och för mig är det vad partnering handlar om. Lyssna, lyssna, lyssna och ta vara på det du tror på och anpassa det till de möjligheter det ger.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS