facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

Utbilda dig till partneringledare under 4-dagar

Partneringledare-utbildning

Vi utbildar framtidens partneringledare för att fylla det behov som finns när det svenska samhället utvecklas.

Vårt mål med partneringledare-utbildningen är att ge dig aktuell, relevant och värdefull kunskap levererad av några av våra mest erfarna och eftertraktade utbildare, som också är partneringledare i branschen.

Utbildningen är uppdelad på två block med 2 x 2 dagar med hemuppgift mellan block 1 och 2.

Behovet av fler utbildade partneringledare växer på en marknad av offentliga och privata beställare samt byggherrar som efterfrågar detta stöd. Man söker rätt kompetens som förstår och kan vara med genom hela partneringprocessen, från tidigt idéskede till upphandling, genomförandet och projektavslut.

Rollen som partneringledare har blivit central i ett projekts framgång och en kunnig partneringledare behöver ha kompetens inom partneringens helhet så att den kan lotsa projektet och deltagarna rätt med avseende på:

  • Affären
  • Strukturen
  • Kulturen

Eftersom vår partneringmodell vilar på tre ben saknas det balans om ett av dem fallit bort eller inte fungerar. Därför ägnar vi kraft åt att åskådliggöra helheten och de tre benens betydelse för att uppnå det man vill.

Vår stora erfarenhet delar vi med oss av
URKRAFT:s utbildning följer strukturen i ISO 44001 (Ledningssystem för affärsrelationer i samverkan), men innehållet har vi byggt och anpassat på egna erfarenheter. Vi har verkat på marknaden i över 25 år och som partneringledare i många hundratals projekt. Vi är aktiva i rollen i fler än etthundra pågående bygg- och anläggningsprojekt över hela Sverige just nu, vilket också medför att vi lever i verksamheter och riktiga partneringprojekt och får på så sätt till oss dagsaktuella frågor som vi gärna delar med oss av.

I vår partneringledare-utbildning förbereder vi dig för rollen, ger dig kunskap om metoder och processer som synliggör och skapar det förtroendefulla samarbetsklimatet som är signifikativt för arbetsformen.

För att du ska bli trygg i arbetet med att sätta kulturen i ett projekt och en entreprenad krävs förståelse för hur affären för både beställaren och entreprenören samt andra parter hänger ihop med genomförandet för att skapa den optimala drivkraften.

Upphandlingar med partnering kan se olika ut beroende på vilka syften och mål beställaren har med sitt projekt och synen på arbetsformen partnering. Precis som genomförandet av partneringprojekt kan skilja sig åt, utifrån att entreprenörer har egna utformade arbetssätt och partneringmodeller, så kan även partneringledarens roll formas olika. Vår ståndpunkt är att den bör anpassas utifrån projektets behov, men att man inte ska göra avkall på de fundamentala tre benen Affären, Strukturen och Kulturen, som vi benämner som ASK-modellen.

Skillnaden på rollen som partneringledare och samverkansledare
För oss är det en vattendelare mellan rollerna partneringledare och samverkansledare. Som samverkansledare verkar man som en coach, moderator eller samarbetsledare med kulturen i projektet, dvs relationerna mellan människorna genom workshops och möten osv. Medan man som partneringledare, förutom att ha kunskap och hantera kulturen också har adderat förståelsen för affärsupplägg och entreprenadjuridik med dess konsekvenser avseende drivkrafter. Dessutom har man kompetensen att hantera och förstå strukturen som gör att man arbetar sig framåt i ett projekts olika faser.

Partneringledaren anlitas tidigt för att med kunskap stötta och vägleda utformandet av affärsupplägg och upphandling i ett projekt. Samverkansledaren kommer som oftast in när affären är avklarad och börjar sitt arbete när startworkshopen ska hållas.

I vår partneringledare-utbildning går vi igenom och tränar på vad en coach, moderator, samarbetsledare, samverkansledare och partneringledare gör och vad som skiljer rollerna åt. Vi lägger tid på att ge teoretisk kunskap och att praktiskt öva på olika upplägg utifrån fiktiva pågående och genomförda upplägg. Det ges också ett stort utrymme för erfarenhetsutbyte mellan deltagare och våra erfarna kursledare.

Vad du kommer få med dig
Efter genomförd partneringledare-utbildning har du, förutom ett bredare kontaktnät också med dig kunskaper och konkreta verktyg inom bland annat följande områden:

  • Kunskaper om den gemensamma affären
  • Att upphandla partnering & samverkan
  • Kontraktsupplägg och ersättningsmodeller
  • Entreprenadjuridik kopplat till partnering
  • Kunskaper om den gemensamma strukturen
  • Att leda processer mot gemensamma mål samt uppföljning av dessa
  • Att stödja projekt kring strukturer kopplat till partneringprocessen och det som är avtalat i entreprenadkontraktet
  • Att utbilda nya projektdeltagare utifrån de partneringprocesser som gäller i projekt samt bistå vid introduktion av nya deltagare i projekt
  • Att genomföra temperaturmätningar, utvärdera dessa samt gemensamt i projekt ta fram potentiella förbättringsåtgärder
  • Kunskaper om den gemensamma kulturen
  • Team och ledarskapsutveckling och dess påverkan på effektfullheten
  • Genomförandeplan för partneringprocessen
  • Verktygslåda för rollen som partneringledare med övningar vi tränat på
  • Trender och spaningar om framtidens roll som partneringledare

En av våra utvecklingskonsulter beskrev kärnfullt rollen som partneringledare;
”Det räcker inte att bara att vara engagerad – som partneringledare måste man också ha kunskap och erfarenhet för att bidra med det stöd som projektet behöver”

För att gå vår partneringledare-utbildning behöver du ha genomfört URKRAFTs 2-dagars Grund- samt Fortsättningsutbildning i samverkan & partnering. Har du inte genomfört våra utbildningar kan du skicka en intresseanmälan och beskriva din kunskap samt erfarenhet med en personlig motivering till info@urkraft.com                

Information om pris och tider:
Priset för partneringledare-utbildningen 2×2 dagar är 36 000:-, exkl. moms.
I avgiften ingår fika, luncher, utbildningsmaterial, konferensavgift samt utbildningsbevis.

Tiderna för utbildningen: dag 1 & 3 kl 9.00-16.30 samt dag 2 & 4 kl 8.00-15.00

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer!

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS