Frågor och svar
Håll dig uppdaterad med våra experter!
Här samlar vi de mest väsentliga frågorna som vi får till oss på URKRAFT Partnering & Ledarskap.
URKRAFT har verkat på marknaden i mer än 25 år och våra experter består av våra utvecklingskonsulter
som dagligen arbetar med frågor som dessa i skarpa uppdrag.
.
Hittar du inte svar på just din fråga här, så använd formuläret nedan och ställ den till oss.
*URKRAFT:s experter – läs mer om våra utvecklingskonsulter
Visar 31 frågor
Partnering & Samverkan
Team & Ledarskap
Event & Aktiviteter
Profil & Kommunikation
URKRAFT:s experter svarar*: Arbetsformen partnering har fått stort genomslag i bygg- och anläggningsbranschen i Sverige, mycket tack vare att merparten av alla slutförda partneringprojekt de senaste tjugo åren genomförts på rätt sätt. Många går också våra utbildningar i partnering och med många utbildade projektdeltagare blir underlaget större för genomförandet av fler partneringprojekt. Trots det är entreprenader på ett traditionellt sätt med fast pris det som till antalet genomförs mest i Sverige, då vanans makt är stor.
- I till exempel Storbritannien och Danmark finns ståndpunkten från regeringshåll att genomföra projekt med arbetsformen partnering när offentliga medel nyttjas för att få så mycket värde som är möjligt av varje investering. Vi ser att allt fler offentliga beställare även i Sverige har upptäckt vilka förtjänster och mervärden man kan nå med arbetsformen för att utveckla det svenska samhället. Därför blir det allt vanligare med partnering. (13)
URKRAFT:s experter svarar*: Partnering används i kommersiella projekt och är en modern arbetsform som också bidrar till att utveckla det svenska samhället. I partnering har vi fokus på helhet och långsiktighet i alla beslut, till skillnad från andra upplägg där enskilda intressen kan styra och motverka värdeskapande resultat.
- I Sverige används partnering som arbetsform i flera branscher, men partnering har visat sig vara ytterst lämpligt vid genomförandet av just bygg- och anläggningsprojekt. När det främsta syftet är att skapa så mycket värde som är möjligt vid varje investering avseende tid, ekonomi och kvalité är partnering därför den mest lämpliga arbetsformen. Genom erfarenheter av många slutredovisade projekt kan vi konstatera att, när partnering används på rätt sätt minskar man slöseriet avseende tid och pengar samtidigt som man får rätt kvalitet rakt igenom. Det har i sin tur medfört en högre tillfredställelse bland projektdeltagare av att leverera och därigenom fler projekt med utmärkta slutresultat. (1)
URKRAFT:s experter svarar*: Med partnering upprättar beställaren ett entreprenadkontrakt som är specifikt detaljerat för det unika projektet till skillnad från traditionella entreprenadupphandlingar som inte bygger förutsättningar i ett dokument, utan på en mängd olika handlingar.
-I partnering innehåller entreprenadkontraktet de förutsättningar som gäller avseende alla väsentliga delar för att skapa rätt förutsättningar och för att undanröja källor till missförstånd. Entreprenadkontraktet ingår alltid i publicerade upphandlingsdokument för att potentiella anbudsgivare ska förstå vad beställaren vill uppnå redan inför anbudsgivning. (2)
URKRAFT:s experter svarar*: Partnering är en strukturerad arbetsform där vi genom gränsöverskridande samarbete skapar mervärde.
- Definitionen innebär att alla ingående aktörer i partneringupplägget – alltifrån beställare, brukare och förvaltare till entreprenör, konsulter, underentreprenörer och leverantörer måste ha en värdegrund som överensstämmer med arbetsformen och mandat i sin egen organisation att arbeta för att uppfylla projektets gemensamma mål i första hand och de egna intressena i andra hand. (3)
URKRAFT:s experter svarar*: Nej, partnering är vare sig en upphandlings-, entreprenad- eller ersättningsform, det är en arbetsform. Det finns två entreprenadformer i Sverige, det är totalentreprenad (ABT) och utförandeentreprenad (AB).
- Det är en missuppfattning att partnering skulle vara en entreprenadform. Det ställer till problem vid upphandlingar och i genomförandet av entreprenader, men också vid redovisningar och jämförelser mellan projekt. Arbetsformen innebär att vi tar ett solidariskt gemensamt ansvar för allt vi gör, men det juridiska ansvaret följer helt de föreskrifter som anges i antingen ABT06 eller AB04 som valts för entreprenaden om inte Entreprenadkontraktet säger annat. (4)
URKRAFT:s experter svarar*: Nej, partnering används frekvent i industriell verksamhet, i modifierade modeller och i en rad andra branscher, till exempel i verkstads-, fordons- och gruvindustrin. Likaså är läkemedelsindustrin, it, teknik, vård och omsorg andra branscher där partnering framgångsrikt används.
- Vi ser också en trend där partnering sprids från rena bygg- och anläggningsprojekt till att också genomföras med upplägg kring energiåtgärder och hyresvärdsupplägg etc. (17)
URKRAFT:s experter svarar*: Med arbetsformen partnering på rätt sätt har beställaren fullt mandat att under hela kontraktstiden ha inflytande och påverka sitt projekt med avseende på ekonomi, kvalitet, tid, organisation och bemanning. Den möjligheten uppnår inte beställaren med andra kontraktsupplägg.
- För att åstadkomma den fulla kontrollen över sitt eget projekt måste beställaren tydligt beskriva i förfrågningsunderlaget samt reglera i entreprenadkontraktet på det sätt man vill bedriva sitt partneringarbete. Hela tanken med partnering är att beställaren ska sitta i förarsätet och behålla taktpinnen genom hela processen. Beställarorganisationen ska därför vara en integrerad del av projektorganisationen och aktivt deltaga i arbetet och besluten i projektet. (5)
URKRAFT:s experter svarar*: Programhandling är en sammanfattning av förutsättningarna för ett projekt och utgör det samlade underlaget för beslut om fortsatt projektering. Här ska alla krav, behov och önskemål infogas som underlag för att gå vidare i processen med utformandet av en systemhandling.
Här förklarar URKRAFT begrepp & definitioner som används i samband med bygg- och anläggningsprojekt kopplat till partnering & samverkan. (6)
URKRAFT:s experter svarar*: En Systemhandling definierar och beskriver bygg- och anläggningsprojektets målsättning och kravbild, och ger en övergripande bild av ett planerat projekt. Systemhandlingen fokuserar på de övergripande tekniska lösningarna och principerna i projekteringen. Med systemhandlingen som bas tas bygghandlingen fram, som är mer detaljerad och innehåller mer djupgående instruktioner för hur byggnaden ska konstrueras och uppföras.
Här förklarar URKRAFT begrepp & definitioner som används i samband med bygg- och anläggningsprojekt kopplat till partnering & samverkan. (7)
URKRAFT:s experter svarar*: Bygghandling är de handlingar, ritningar och dokument som tas fram under projektering och beskriver detaljerat hur byggnaden eller anläggningen ska utformas och uppföras i entreprenaden.
Här förklarar URKRAFT begrepp & definitioner som används i samband med bygg- och anläggningsprojekt kopplat till partnering & samverkan. (8)
Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga
”*” anger obligatoriska fält