Frågor och svar
Håll dig uppdaterad med våra experter!
Här samlar vi de mest väsentliga frågorna som vi får till oss på URKRAFT Partnering & Ledarskap.
URKRAFT har verkat på marknaden i mer än 25 år och våra experter består av våra utvecklingskonsulter
som dagligen arbetar med frågor som dessa i skarpa uppdrag.
.
Hittar du inte svaret på just din fråga här, använd formuläret nedan och ställ den till oss.
URKRAFT:s experter svarar*: Partnering används i kommersiella projekt och är en modern arbetsform som också bidrar till att utveckla det svenska samhället. I partnering har vi fokus på helhet och långsiktighet i alla beslut, till skillnad från andra upplägg där enskilda intressen kan styra och motverka värdeskapande resultat.
- I Sverige används partnering som arbetsform i flera branscher, men partnering har visat sig vara ytterst lämpligt vid genomförandet av just bygg- och anläggningsprojekt. När det främsta syftet är att skapa så mycket värde som är möjligt vid varje investering avseende tid, ekonomi och kvalité är partnering därför den mest lämpliga arbetsformen. Genom erfarenheter av många slutredovisade projekt kan vi konstatera att, när partnering används på rätt sätt minskar man slöseriet avseende tid och pengar samtidigt som man får rätt kvalitet rakt igenom. Det har i sin tur medfört en högre tillfredställelse bland projektdeltagare av att leverera och därigenom fler projekt med utmärkta slutresultat. (1)
URKRAFTs experter svarar*: Entreprenadföretag är helt beroende av att få nya uppdrag för att klara av att finnas på marknaden långsiktigt. För de entreprenörer som bygger sin verksamhet på kontinuitet och bra genomförda uppdrag med nöjda deltagare och slutanvändare är det nödvändigt att göra bra ifrån sig. I de fall där entreprenörer inte prioriterar att göra sitt bästa så vinner man inte kommande uppdrag, detta blir en katastrof för de entreprenörer som bygger sin verksamhet på nöjda kunder. Speciellt kännbart blir det för de som enbart fokuserar på partnering & samverkan om man inte hela tiden gör sitt bästa.
- Vi tror att människor i sin natur vill göra sitt bästa och att man vill leva upp till det förtroende man fått genom att ingå ett kontrakt med kunder i partnering & samverkan. Som kund och beställare säkrar man upp valet av rätt människor i upphandlingen. Där gör man noggranna och medvetna val genom att ex vis hämta in referensbetyg från tidigare genomförda uppdrag. Om människorna känner sig utvalda så skapas en stolthet och en vilja att leva upp till den tillit man fått förtroende att förvalta, det är en nog så stark drivkraft om något. (54)
- Det är en missuppfattning att partnering skulle vara en entreprenadform. Det ställer till problem vid upphandlingar och i genomförandet av entreprenader, men också vid redovisningar och jämförelser mellan projekt. Arbetsformen innebär att vi tar ett solidariskt gemensamt ansvar för allt vi gör, men det juridiska ansvaret följer helt de föreskrifter som anges i antingen ABT06 eller AB04 som valts för entreprenaden om inte Entreprenadkontraktet säger annat. (4)
URKRAFTs experter svarar*: Om ni vill säkerställa att ni får en utbildning som speglar det absolut senaste på partneringmarknaden och som direkt efter genomförandet går att praktisera i vardagen. URKRAFTs utvecklingskonsulter medverkar i ett hundratal partneringprojekt över hela Sverige med olika beställare och entreprenörer. Våra utbildare har stor erfarenhet och kompetens inom alla delar av partneringprocessen från internt förberedande arbete, genom upphandlingsprocessen, vidare genom hela genomförandet till projektavslut.
- På URKRAFTs utbildningar kan ni känna er trygga med att ni utbildas, inte bara med rätt teori, utan också med praktiska moment om hur det fungerar på riktigt. På våra utbildningar anmäler sig deltagare från hela branschen, både beställare, entreprenörer, underentreprenörer, leverantörer och konsulter. (51)
URKRAFT:s experter svarar*: Partnering är en strukturerad arbetsform där vi genom gränsöverskridande samarbete skapar mervärde.
- Definitionen innebär att alla ingående aktörer i partneringupplägget – alltifrån beställare, brukare och förvaltare till entreprenör, konsulter, underentreprenörer och leverantörer måste ha en värdegrund som överensstämmer med arbetsformen och mandat i sin egen organisation att arbeta för att uppfylla projektets gemensamma mål i första hand och de egna intressena i andra hand. (3)
URKRAFTs experter svarar*: Offentliga myndigheter måste förhålla sig till regelverket LOU och det begränsar möjligheten att prioritera det lokala näringslivet vid upphandling. Men det finns inga hinder för de lokala att lämna anbud som generalentreprenör. Det kan dock bli en begränsande faktor vid utvärdering för generalentreprenörer om de har bristande erfarenhet och kunskap av arbetsformen.
Om beställare och upphandlad generalentreprenör har ett bra arbetssätt och ett fungerande samarbete som leder till ett aktivt inköpsarbete öppnar detta möjligheter för det lokala näringslivets underentreprenörer, konsulter och leverantörer genom - ”Öppenhet, transparens = lokal utveckling”.
- Ett tips är att inte vänta att utbilda sig för att förstå vad partnering är, då partneringmarknaden växer stort runt om i Sverige och fler o fler orter vill prova att upphandla och genomföra partnering.
URKRAFT:s experter svarar*: Med partnering upprättar beställaren ett entreprenadkontrakt som är specifikt detaljerat för det unika projektet till skillnad från traditionella entreprenadupphandlingar som inte bygger förutsättningar i ett dokument, utan på en mängd olika handlingar.
-I partnering innehåller entreprenadkontraktet de förutsättningar som gäller avseende alla väsentliga delar för att skapa rätt förutsättningar och för att undanröja källor till missförstånd. Entreprenadkontraktet ingår alltid i publicerade upphandlingsdokument för att potentiella anbudsgivare ska förstå vad beställaren vill uppnå redan inför anbudsgivning. (2)
URKRAFT:s experter svarar*: Våra utbildare har bred erfarenhet i teorin och i praktiken med många genomförda upphandlingar och färdigställda partneringprojekt på sin meritlista. Det innebär att du alltid vägleds av utvecklingskonsulter med stor kunskap när du väljer någon av URKRAFT:s utbildningar. Det är det som skiljer oss från andra utbildare.
- Med vår utbildning så startar du också en utvecklingsresa i och med att du får med dig verktyg som du kan använda dig av direkt efter vår utbildning. Vi erbjuder även vidareutveckling i partneringprocessen, ledarskapsutbildningar samt att våra utvecklingskonsulter finns tillgängliga att stötta i er fortsatta utvecklingsresa. (49)
URKRAFT:s experter svarar*: Vår uppfattning är att de flesta beställare som väljer partnering ser mer långsiktigt på sina projekt utifrån ett LCC-perspektiv. Deras drivkraft är inte att bygga enkelt, billigt eller snabbt och då blir det fel att ha incitament som belönar det beteendet.
Många beställare har erfarenheter från tidigare genomförda projekt på traditionellt sätt och med incitament där det uppstått problem man fått leva med under lång tid efter projektet blivit överlämnat.
Incitament skapar fel fokus i projekt och riskerar att bidra till intressekonflikter och till minskad transparens – tvärtemot de effekter man önskar få ut, genom att använda arbetsformen partnering.
Vår bedömning är att beställare är mer förstående och kunniga nu än tidigare, i alla fall merparten av de som arbetar med arbetsformen partnering på rätt sätt, och att man därför väljer bort incitament.
- I kontrakt med incitamentslösningar är vår erfarenhet att stor uppmärksamhet läggs på det som incitamentet belönar, istället för att fokusera på att uppfylla de gemensamma mål som finns i projektet och det som är bäst för helheten. (55)
Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga
”*” anger obligatoriska fält