Backa Röd – ett lysande exempel på hållbar stadsutveckling i partnering
Renoveringen och utvecklingen av fem punkthus i Backa Röd på Hisingen i Göteborg har blivit ett föredöme för hur komplexa bostadsprojekt kan genomföras med hög kvalitet, god ekonomi och stort socialt värde – tack vare ett genomtänkt och väl fungerande partneringsamarbete.
Projektet omfattade renovering av 80 lägenheter och påbyggnad av två nya bostadsvåningar på varje hus, vilket resulterade i ytterligare 60 lägenheter. Alla hus byggdes om till lågenergihus, vilket innebar en kraftig förbättring av energiprestandan – från 180 till 60 kWh per kvadratmeter – samtidigt som standarden höjdes avsevärt. Med bättre inomhusklimat, hissinstallation och moderniserade planlösningar blev resultatet bostäder där människor vill bo.
Partnering – en framgångsrik arbetsform
Genom att arbeta i partnering kunde projektet genomföras 10 procent under budget. Denna samverkansform gjorde det möjligt att tidigt ta tillvara på allas kompetenser – från beställare till underentreprenörer – och forma gemensamma mål och lösningar för projektets bästa. Teamkänslan stärktes genom kontinuerliga erfarenhetsmöten, öppna dialoger och gemensamma aktiviteter, vilket bidrog till ett arbetsklimat där problemlösning och ansvarstagande stod i centrum.
En investering för framtidens samhället
Backa Röd-projektet har inte bara resulterat i energieffektiva och moderna bostäder – det har också stärkt områdets sociala struktur och attraktivitet. Från att tidigare ha haft ett utsatt rykte är Backa Röd idag ett eftertraktat bostadsområde med lång bostadskö, ökad trygghet och engagerade boende. Genom att involvera hyresgästerna i processen och skapa ett varierat bostadsutbud har projektet lagt grunden för en hållbar och levande stadsdel.
Slutsatser från projektmedlemmar – Backa röd
- Min känsla är att man känner sig utvald när man är med i ett partneringprojekt. Då kommer man in med energi och det skapar förutsättningar för att samarbetet blir bra, säger Ulrika Karlsson, inköpsansvarig på Skanska. Vi fick ihop en stark organisation där alla såg till projektets bästa. Det är en fördel att inte bara se till sitt eget.
- Det är lätt att hamna i diket på alla möjliga former av avtal, men partnering gynnar friheten och att hitta nya lösningar, menar Mats Wiséhn, anläggningschef på HTE Garden.
- Jag gillar tänket att det inte bara är Skanska, utan att också underentreprenörer varit upphandlade i partnering. Vi löste problemen tillsammans. Alla har fått komma till tals på möten varje vecka. Det har gjort oss till en bättre grupp, tycker Jens Lundén, produktiosnchef på Skanska.
CitatI traditionella projekt är det en hierarkisk miljö, men i partnering finns ingen prestige i vem som ska bestämma lösningen. Här diskuteras den bästa lösningen för projektet.Eva Grane, arkitekt - Semrén & Månsson