facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

6 december 2022

Jonas förstärker URKRAFT i södra Sverige

Nu hälsar vi ytterligare en stark kraft välkommen till vårt team inom URKRAFT Partnering & Ledarskap. Från den 1 januari kommer Jonas Andersson att förstärka vår organisation i Halland med omnejd.

– Det känns inspirerande att få knyta Jonas till oss för att skapa samhällsnytta i ett område där det finns en stor efterfrågan av våra tjänster. Jag lärde känna Jonas för över tio år sedan, då jag hade rollen som partneringledare i Hallands första ”riktiga” partneringprojekt, Ankarskolan i Varberg. Där hade Jonas rollen som projektchef för det mycket lyckade projektet åt Varbergs Fastighets AB, berättar Jonny Gustavsson, vd på URKRAFT.

Jonas Andersson uttrycker att det ska bli väldigt spännande och utmanande att se hur han kan bidra med sin erfarenhet från entreprenörsledet.

– Jag är ödmjuk inför uppdraget och ser att jag själv kommer att utvecklas och få energi av den kunskap och insikt inom beställarledet där jag inte har så stor erfarenhet i nuläget, säger han.

Hur kom du i kontakt med URKRAFT?

– Jag har känt till URKRAFT länge eftersom jag tidigare har jobbat med bland annat skolor och sjukhus i partneringsamverkan. Jag gillar den värdegrund och arbetsmodell som URKRAFT står för. Det har jag fått bekräftat i flera gånger då de varit beställarstöd och utfört upphandlingar i partnering och sedan varit partneringledare i projekt där jag medverkat, säger Jonas.

– Jag har även genom åren varit gästföreläsare på URKRAFT:s utbildningar i projektstyrning och projektekonomi.

– När jag tidigt i våras fick frågan om intresset att vara delaktig som utvecklingskonsult inom URKRAFT i ett nytt sjukhusprojekt började jag fundera en hel del och efter hand tog nyfikenheten överhand och jag kände mig redo att ta mig an utmaningen.

Vad kommer du arbeta med hos URKRAFT?

– Min roll är att utveckla partnering som arbetsform för en ännu större samhällsnytta. Det känns väldigt inspirerande att ingå i URKRAFT:s team som redan känns starkt och visar framåtanda i de frågor som jag brinner extra för. Jag kommer bland annat att arbeta med sjukhusprojektet i Växjö och utöver det så kommer jag att rikta in mig på marknaden i Halland med omnejd. 

Berätta… vem är Jonas Andersson?

– Jag bor i Trönninge strax utanför Varberg. Är särbo med Ingela och har två barn sedan tidigare, Theo 20 år och Klara 16 år. Klara bor hos mig varannan vecka.

– Jag är född och uppvuxen på en gård i Grimeton cirka 1,5 mil utanför Varberg. Idag driver jag och mina två bröder skogsbruket vidare tillsammans med vår far. För mig blir detta mitt andningshål och rekreation från vardagen. Det är inte bara skönt att få jobba med kroppen och släppa tankarna från allt annat, det är även en emotionell känsla att få göra detta tillsammans med mina bröder och min far.

– På fritiden prioriterar jag min familj och vänner och försöker hinna med träning så ofta som möjlighet ges. Jag har varit fotbollstränare i åtta år för F06 där min dotter Klara spelade. Att vara tränare för tjejerna har utvecklat både mitt tålamod och mig själv som ledare. Idag spelar vi padel en del tillsammans.
Theos och mitt gemensamma intresse är musik och konserter och jag ser det som en förmån att vara på konsert tillsammans och att dela mitt och Theos musikintresse.

– Ett stort intresse är även skidor, både utför och på längden. Jag jobbade tio säsonger under 90-talet som pistör i Geilo skidpatrull, har åkt Vasaloppet fyra gånger och Stafettvasan några gånger. Åker mer än gärna iväg på en skidresa med barnen och Ingela när tillfälle ges.

Varför passar rollen inom URKRAFT så bra in på dig?

– Det som driver mig i mitt arbete är ledarskap, strukturerade arbetssätt, att se nya lösningar samt alltid ha fokus ”för projektet bästa” i allt jag gör. Jag brinner för att bilda starka team där vi tillsammans är delaktiga, tar ansvar och skapar resultaten. Mitt stora mål är att få andra att växa och när de lyckas känner jag mig som mest nöjd. Att ha kul tillsammans på jobbet bidrar till att vi alla gör det där lilla extra.

Mellan 2013 och 2018 jobbade jag enbart i partneringprojekt. Uppdragen bestod till största del av offentliga kunder men även en del privata beställare. Från 2015 jobbade jag på Skanska som projektchef Affär där jag framför allt jobbade med anbud och tidiga skeden fram till produktionsfasen. Att jobba i partnering och samverkan stämmer väldigt bra överens med mina värderingar, ärlig, öppen, och pålitlig.

Vad blir dina första uppgifter inom URKRAFT?

– Jag kommer efter årsskiftet främst att vara involverad i partneringprojektet Nytt akutsjukhus i Växjö åt Region Kronobergs projektledarteam. Projektet befinner sig i Fas 1 med fokus på projektering och kalkylering. Kommer efter hand även vara delaktig i utbildningar och som partneringledare runt Halland med Småland, Skåne och västkusten med omnejd.

Vilken utbildningsnivå och yrkeserfarenhet har du?

– Efter att jag gått ut Bygg- och Anläggning 1987 började jag arbeta i en liten byggfirma, Br Larsson Bygg, som snickarlärling. Vintern 1989 blev jag kontaktad av Skanska och fick anställning på ett bostadsprojekt i Varberg. Att ha med sig erfarenheten från det lilla och utveckla sig i större projekt har varit ett framgångskoncept för min utveckling. Under nedgången på 90-talet sadlade jag om till fasadputsare och jobbade med puts i cirka sju år.

– Mellan januari 2000 och juni 2001 gick jag utbildningen YTH Bygg på KTH i Haninge. Jag gjorde mitt ex-arbete hos Skanska i Varberg och i juni 2001 började jag min anställning som arbetsledare där. Efter att arbetat som arbetsledare och produktionschef under några år så tog jag klivet till projektchef under hösten 2006 i samband med uppstarten av ett stort sjukhusprojekt i Varberg. Under min tid som projektchef hade jag förmånen att vara med om allt från flertalet sjukhusprojekt, skolor och bilhallar till renovering av Varbergs Fästning från 1200-talet mm.

– De senaste fyra åren har jag jobbat på Etikhus i Varberg som projektchef/projektledare i bostadsområden med allt från tidigt skede till övelämnande till kunder.

Varmt välkommen till URKRAFT, Jonas!

Vill du läsa mer om Jonas Andersson? Läs vår slutredovisning om Ankarskolan, där Jonas hade rollen som projektchef – klicka här.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS