KONSTEN ATT LYCKAS I BYGGPROJEKT
Trönninge skola och Tresteget idrottscentrum är Varbergs kommuns största
investering någonsin med en total budget på 423,5 miljoner.
Projektet, som invigdes i augusti 2017 efter tre och ett halvt års arbete, är ett lysande exempel
på hur samverkan kan leda till framgång. Av den totala investeringsbudgeten var projektens budget
totalt 380,5 miljoner, vilket underskreds med 38,5 miljoner kronor.
Resultatet är en modern skola och ett idrottscenter som väcker nyfikenhet långt utanför kommungränsen.
Trönninge skola är certifierat som Miljöbyggnad Guld, som en av färre än tusen byggnader i Sverige.
Trönninge skola och Tresteget idrottscentrum är något att känna stolthet över.
Valet av partnering som arbetsform visade sig vara avgörande för det lyckade resultatet.
– Fungerar partnering på detta sätt är det svårslaget, menar Per Ljungblom, landskapsarkitekt vid Markprojekteringsbyrån.
En investering för Varbergs framtid
Med Trönninge skola och Tresteget har Varbergs kommun fått en hållbar och multifunktionell anläggning som stödjer utbildning, fritid och kultur. Skolan inspirerar till lärande med sina flexibla lokaler och moderna teknik, medan idrottscentret har blivit en mötesplats som lyfter det lokala föreningslivet.
Tack vare en tydlig samarbetskultur kunde utmaningar som infrastrukturella hinder och komplex logistik hanteras effektivt. Lokala entreprenörer spelade en viktig roll, vilket både stärkte det lokala näringslivet och ökade engagemanget i projektet.
Projektet visar på styrkan i att välja en samverkansbaserad arbetsform, som inte bara resulterar i högkvalitativa byggnader utan också skapar värde för hela samhället. Trönninge skola och Tresteget är ett föredöme för framtida byggprojekt i kommunen.
Slutsatser från projektmedlemmar – Trönninge Skola och Tresteget
- Partnering är särskilt fördelaktigt för komplexa och stora projekt, menar Martin Rylander, VD på Varbergs Fastighets AB. Det möjliggör engagemang från alla inblandade parter och ger bättre resultat genom ökat samarbete, samt möjliggör delaktighet från beställaren i hela processen.
- Rektorerna Elisabeth Thelne och Mikael Sili uppskattade partneringprocessen som gav dem möjlighet att forma en drömskola med fokus på flexibilitet och pedagogiska behov. Ett nära samarbete med arkitekten Leif Jönsson menar dem var en av framgångsfaktorerna för att uppfylla detta.
- Det hade över huvud taget inte varit möjligt att bygga Trönninge skola till terminsstart 2016, som senare ändrades till 2017, utan att genomföra det i partnering, menar VFABs projektchef Fredrik Damfeldt. Vi stod inför många utmaningar, bland annat infrastrukturen runt om tomten där vi var tvungna att ta hänsyn till mycket, samt en komplex skoltomt med olika markförhållanden.
Trots dessa många utmaningar konstaterar Fredrik att resultatet blev väldigt bra. “Jag är otroligt stolt. Resultatet är fantastiskt. Tror inte vi kunde göra det bättre än vad vi gjort.”
- Ett genomarbetat fas 1-arbete är avgörande för att projektet ska kunna genomföras effektivt. Verksamhetens engagemang tidigt i processen minimerade omarbetningar och tidiga diskussioner och lösnings orienterade tillvägagångssätt gjorde processen smidigare och sparade tid. Vi hade ett team med olika kompetenser och erfarenheter som samarbetade väl, vilket bidrog till att vi uppnådde kostnadseffektiva lösningar och undvek problem längre fram.
Detta menar Kristin Folkesson, projektingenjör, ByggDialog.
- Partnering ska vara öppen. Vi ska alltid gå till beställaren och diskutera materialval och detaljer i utförande som ändras. Om det inte varit en partnering hade beställaren aldrig fått veta sånt, säger Björn Syversson, produktionschef på ByggDialog.
- Karin Jonsson, biträdande projektledare på Sigma, konstaterar att partnering bidrog till att skapa en sammanhållen projektorganisation där alla jobbade mot samma mål. Det möjliggjorde att vi snabbt kunde rätta till misstag och anpassa projektet efter nya behov, menar hon. “Kännetecknandet av partnering är att vi jobbar mot samma mål. Vi letar inte fel i handlingar utan hittar vägar fram tillsammans. Det finns inte egenintresse från någon part eller strider om vad som ingår eller inte ingår i avtalet. I partnering blir det mer produktivt att göra saker ihop.”
- Arkitekten Leif Jönsson, Fredblad arkitekter, anser att detta projekt är ett av de bästa han arbetat med. Han ser positivt på det engagemang och den dialog han hade med verksamheten och menar att detta var en viktig del i att skapa en funktionell och framtidssäker skolmiljö.
- Bosse Rom, projektchef på ByggDialog, poängterar vikten av att börja med “blanka papper” och skapa en stark projektkultur. Han konstaterar även att partnering kan integrera lokala entreprenörer på ett framgångsrikt sätt.
URKRAFT Partnering & Ledarskap fick 2012 en förfrågan av Varbergs Fastighets AB:s VD, Martin Rylander, om att genomföra en partneringutbildning för VFAB:s medarbetare och ledning. Utbildningen, som även inkluderade deltagare från andra kommunala bolag i Hallands kommuner, blev framgångsrik och ledde till att URKRAFT fick uppdraget att vara partneringledare för tre stora projekt: Ankarskolan, fem förskolor och Trönninge skola med idrottscentrum. Detta innebar även att Varberg, som tidigare inte hade erfarenhet av partnering, tog ett stort kliv framåt i att testa denna arbetsform.
Varbergs kommun, en framåtlutad kommun med stora framtidssatsningar, valde tidig partnering som modell, där aktörer som VFAB, entreprenörer och kommunala verksamheter gemensamt arbetade fram förutsättningar och lösningar för projekten. Detaljplanerna för flera av tomterna och mycket av infrastrukturen var inte färdigställda vid projektstart, vilket ställde höga krav på samverkan och flexibilitet. URKRAFT:s uppdrag omfattade utbildning, juridisk rådgivning, upphandlingsstöd, workshops, samverkansträffar och partneringledning genom hela processen från början till slut.
De tre partneringprojekten, med en total budget på cirka 795 miljoner kronor, inkluderade Ankarskolan (170 Msek, Skanska), fem förskolor med strategisk partnering (200 Msek, NCC) och Trönninge skola med idrottscentrum (435 Msek, Byggdialog). Projekten avslutades med framgångsrika slutworkshops som URKRAFT ledde och dokumenterade i slutredovisningar.
CitatVi har ett ansvar när vi jobbar med skattemedel, och det måste vi ta på allvar. Jag hör många gånger skolledare säga ”vi vill ha många salar för 30 elever”, men bygger vi för stort är det resursslöseri. Skolans pengar ska inte gå till lokaler utan till bättre undervisning och fler lärare.Leif Jönsson - Arkitekt - Fredblad Arkitekter