EUROPAS STÖRSTA HOTELL – KVALITET I VÄRLDSKLASS
Ett hotell i världsklass – Fem stjärnor! Invigning av Europas största hotellbyggnad Gothia Towers
Hösten 2014 invigdes Europas största hotellbyggnad, Gothia Towers, en satsning som satte en ny standard för hotell- och konferensupplevelser i Göteborg. Med sina tre imponerande torn har Gothia Towers blivit en symbol för stadens framåtanda och ambition att vara en internationell mötesplats i toppklass.
Bakom denna storslagna satsning står Svenska Mässans Stiftelse, som genom sin investering på 1,2 miljarder kronor förverkligade visionen om ett hotell som förenar boende, konferens, gastronomi och evenemang under ett och samma tak. Denna investering är inte bara en del av Göteborgs stadsbild utan också en viktig motor för näringsliv och turism.
– I traditionella byggprojekt är det vanligt att entreprenören lämnar ett konkurrenskraftigt lågt anbud, men sedan uppstår oförutsedda kostnader under byggets gång som beställaren får stå för.
Med vårt partneringavtal satte vi en fast kostnadsram som inte fick överskridas, samtidigt som vi garanterade hög kvalitet genom hela processen, berättar Petter Ullberg, en av nyckelpersonerna bakom projektet.
Projektet genomfördes i samarbete med Peab som byggentreprenör och valdes att genomföras som ett partneringprojekt – där beställare och entreprenör arbetar nära tillsammans för att säkerställa både ekonomi och kvalitet genom hela byggprocessen.
Framtidens Mötesplats – i Världsklass
Med detta innovativa arbetssätt säkerställde man att Gothia Towers kunde färdigställas enligt plan, med fokus på långsiktig hållbarhet och förstklassig design. Resultatet är ett hotell i absolut världsklass – en mötesplats som sätter Göteborg på kartan som en av Europas främsta destinationer för evenemang, affärsresor och upplevelser.
Slutsatser från projektmedlemmar – Gothia Towers, Göteborg
- Partnering kräver modiga beslut. Ska man skriva partneringavtal måste man säga att det är vi som genomför det här tillsammans. Man måste vara modig, gå in med full öppenhet och inte göra som man alltid gjort i byggprojekt. Man ska ha full insyn i varandras bokföring för att se att pengarna används på rätt sätt. Det gynnar bägge parter, menar Petter Ullberg, vice VD Svenska Mässans Stiftelse.
- URKRAFTs engagemang, som partneringledare, var betydelsefullt för utvecklingen av projektet, menar Pierre Kroona, projektledare Svenska Mässan Stiftelse. Man satte en attityd, en approach till projektet och till medarbetarna hur man skulle förhålla sig till varandra. Det var en grundsten till att det blev bra. Som neutral part kunde URKRAFT ställa frågor som fick igång diskussioner som sedan blev vägledande i projektet, säger Pierre Kroona.
- När man kommer till svårdefinierade projekt bidrar partneringuppgörelsen till att eliminera eventuella källor till tvist. Ingen av parterna tjänar mer än den andra på ett beslut och därför känner sig ingen lurad, säger Patrik Svens, projektchef för Peab i Gothia Towers-projektet.
- Antero Manninen, produktionschef för Peab, menar att det var ett viktigt beslut att man hittade en partneringlösning. ” Jag vet att det diskuterades ett fast pris under perioden när kontraktet skrevs, och jag tycker att det var lyckligt för resultatet att man hittade en partneringlösning så att vi fick en gemensam plånbok.”
- Ju högre komplexitet, desto större anledning är det att bygga i partnering och här genomfördes ett bygge mitt inne i befintlig verksamhet, menar Petter Ullberg, vice VD Svenska Mässans Stiftelse.
CitatMan måste vara modig, gå in med full öppenhet. Ska man leva ihop i fem år vill man ha en bra relation. Det får inte bli vi och dom.Petter Ullberg - Vice Vd - Svenska Mässans Stiftelse