VÄRMLANDS LANDSTING TÄNKTE NYTT
Värmlands landsting bestämde sig för att inte bara följa utvecklingen – de ville leda den.
För att möta den enorma utveckling som pågår inom sjukvården och samhället i övrigt har Centralsjukhuset i Karlstad tidigare tvingats till ständiga om- och tillbyggnader. En situation som tagit mycket kraft ur de som verkat där. Istället för att hela tiden bygga om behövde man ändra strategi och satsa på att bygga och tänka nytt, för att också få det mesta och bästa möjliga för pengarna.
Projektet bestod av att skapa två nya byggnader: Hus 1, för psykiatrisk vård, och Hus 2, för medicinsk service och internmedicinsk vård. Byggnaderna skulle vara flexibla, hållbara och effektivt utformade för att stödja framtida förändringar i verksamheten och för att kunna ge en bättre arbetsmiljö för personalen och en mer tillmötesgående vårdmiljö för patienterna.
Framgångsfaktorer i projektet
Tack vare partnering kunde man arbeta tillsammans med en gemensam målbild och ett delat ansvar för projektets framgång, vilket skapade ett positivt arbetsklimat där alla inblandade parter samarbetade för att hitta lösningar och fatta kostnadseffektiva beslut. Detta minskade risken för konflikter och gjorde att alla fokuserade på att leverera bästa möjliga resultat.
CitatVi har inte varit beställare och utförare på det traditionella sättet utan partners med gemensamma målsättningar.Tore Olsson - Landstingsdirektör - Värmland