GYMNASIUM MED GULDKANT FÖR 1 000 ELEVER
Våren 2013 stod Ållebergsgymnasiet i Falköping klart. Den moderna skolbyggnaden blev ett lyft för hela kommunen.
Falköpings kommun investerade 154 miljoner kronor i det nya Ållebergsgymnasiet för att bygga en synlig, luftig och ljus skola med en kreativ arbetsmiljö som skapar nya möjligheter. Projektet resulterade i en modern gymnasieskola som kombinerar pedagogisk funktionalitet, energieffektivitet och arkitektonisk kvalitet. Skolan fick en P-märkt innemiljö, en certifiering från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) som säkerställer en god och hållbar inomhusmiljö genom en tredjepartskontroll från projektering till färdig byggnad. P-märkt innemiljö är en Certifieringen omfattar områden som fuktsäkerhet, ljud- och ljusmiljö, luftkvalitet, termisk komfort och ventilation.
Den nya byggnaden präglas av Ållebergsgymnasiets ledord: kunskap, trivsel och kvalité. Nybygget sätter guldkant på gymnasieåren för cirka 1000 elever per år. Utformningen och byggnationer av skolan skedde successivt och i dialog med berörda parter.
En skola som skapar värde för både samhället och individer
Ållebergsgymnasiet erbjuder en modern utbildningsmiljö som inspirerar till lärande och samarbete. Detta resulterade även i minskad energiförbrukning och hållbara materialval, lågadriftkostnader och effektiv resursanvändning samt att skolan blivit ett landmärke som bidrar till Falköpings profil som en innovativ och framsynt kommun.
Projektet visar hur strategisk partnering kan leverera hög kvalitet och skapa verkligt värde för både samhälle och individer. Ållebergsgymnasiet är ett levande bevis på kraften i samarbete och innovation.
– En ny gymnasieskola är en strategisk utvecklingsfråga för en kommun. Skolan symboliserar framtidstro och är en plats för ungdomar, företag och samhälle där kreativa möten uppstår, menar Ulf Eriksson som är kommunstyrelsens ordförande i Falköpings kommun.
Slutsatser från projektmedlemmar – Ållebergsgymnasiet
- En framgångsfaktor har varit att vi haft en ständig dialog med kunden om behov och att olika grupper arbetat med olika frågor. Gruppernas sammansättning är också en framgångsfaktor. Att alla fanns med tidigt i processen har gjort att vi, alla, kunnat bidra till ett lyckat resultat.
- Partnering har möjliggjort en dynamisk, kontinuerlig diskussion runt olika möjligheter och ökat förståelse för när olika beslut måste tas. […] Att vi haft en konstruktiv och bra dialog med högt engagemang och stor delaktighet under projektet känns riktigt bra. En leverans inom budget, i tid, med rätt kvalitet och funktion får alla projektdeltagare att känna stolthet. Fantastiskt roligt att få lämna över en skola till elever och lärare som erbjuder ”utbildningsmöjligheter med guldkant!”, säger Magnus Andersson, projektchef på Skanska Hus i Skaraborg.
- Projektgruppen anser att samverkan mellan olika discipliner, såsom arkitektur, materialval och ventilation, var avgörande för att skapa en bra inomhusmiljö. Partnering som arbetsmodell skapade en kreativ och lösningsfokuserad arbetsmiljö, där alla aktörer bidrog med sin spetskompetens.
CitatJag är glad, både i min roll som fastighetschef och som privatperson över att vi valt att genomföra Ållebergsgymnasiet i partnering.Jan Aurén - Fastighetschef - Falköpings kommun