URKRAFT:s experter svarar*: Hela andemeningen med partnering som arbetsform är att alla ingående aktörer i partneringupplägget ska arbeta för att uppfylla projektets gemensamma mål i första hand och att de egna intressena går i andra hand. Dessutom vill vi få bort det omfattande fusket och lurendrejeriet inom branschen, för att i stället fokusera på det värde man vill åstadkomma som helhet för projektet.
Att då ha bonusar eller böter (incitament) i ett partneringprojekt kan få motsatt effekt och det finns heller inget stöd i forskningen att det skulle vara gynnsamt för slutresultatet. Affären ska snarare vara utformad så att det skapas rätt drivkrafter för alla parter att ha projektet i fokus. Här är några argument för att inte arbeta med incitament i partnering- & samverkansprojekt.
• Skapar fel fokus
– Ekonomiska och tidsmässiga incitament påverkar både samverkansparternas och projektmedarbetares beteende, inställning och beslut i projektet. Stor uppmärksamhet läggs på det som incitamentet belönar istället för de gemensamma målen och vad som är bäst för projektet.
• Riskerar att skapa intressekonflikter i organisationen
– Projektdeltagare jämför sig med varandra, ser mer till sin del för att uppfylla bonuspoäng istället för att samarbeta för att uppnå de övergripande ekonomiska-, tids- och kvalitetsmässiga målen.
• Svårighet att följa upp och mäta
– Blir ofta en diskussion huruvida utfört arbete berättigar till att incitamentet, del av incitament eller inget incitament faller ut.
• Riskerar att minska transparensen mellan beställare och entreprenör
– Om affären bygger på att entreprenören behöver få sitt incitament för att vara nöjd med affären så skapas ofta en arbetsmetod som inte kommer bygga på full öppenhet mellan parterna.
• Tar tid i anspråk
– Att arbeta med incitament under ett projekt tar tid i anspråk från projektdeltagarna som skulle kunna läggas på att skapa ett större värde för projektet.
(19)