PRISAT PROJEKT MED 175 ARBETSPLATSER
Partneringingprojektet Hus 21 blev vinnare av Stora samhällsbyggarpriset 2009.
Projektet Hus Vänern vid Karlstads Universitet genomfördes som en totalentreprenad i partnering mellan Akademiska Hus, Skanska och Karlstads Universitet. Byggt mellan 2006 och 2008 till en slutkostnad av 272 miljoner kronor syftade projektet till att skapa moderna och flexibla undervisningslokaler genom en effektiv och samverkande byggprocess. Tack vare samarbetet genom effektivare planering, alternativa lösningar och smarta inköp minskade projektets kostnader med över 12 miljoner kronor.
Akademiska Hus äger och förvaltar Hus Vänern. Hyresgäst är Karlstads universitet. De har 1 100 anställda, varav 175 arbetar i Hus Vänern.
Cirka 10 000 personer studerar vid universitetet.
Projektet genomfördes i en mycket framgångsrik partneringsamverkan och mottog år 2009 Stora samhällsbyggarpriset.
– Outstanding den bästa processen i ett bygge som jag varit med om, menar Kjell Eriksson, produktionschef på Skanska.
Samhällsutsikter och mervärden
Hus Vänern är mer än bara en byggnad – det är ett exempel på hur innovativa arbetsformer kan skapa värde på flera nivåer. Projektet har lett till besparingar, bättre kvalitet och en starkare byggsektor samtidigt som det har bidragit till en modern och inspirerande utbildningsmiljö. Genom att stärka samverkan mellan akademi och näringsliv och främja hållbarhet har projektet haft en positiv inverkan på samhället i stort och banat väg för framtida utvecklingsprojekt.
Röster från projektmedlemmar
- Partneringprocessen tydliggör behoven och förutsättningarna på ett annat sätt än vad som är traditionellt. Dessutom lyfter den fram möjligheter för alla in blandade i projekten att bidra med andra lösningar med fokus på helheten, säger Peter Höög, partneringansvarig Skanska Region Hus Väst.
- “Det här projektet upp lever jag har nått längst av de jag varit med om, när det gäller samarbetet mellan alla inblandade, menar Håkan Broström, projektledare WSP
- Projektet har genom långtgående samverkansprocesser tagit tillvara alla inblandade parternas kompetenser. Projektets partneringform gjorde det möjligt att snabbt göra genomgripande förändringar och besparingar när det krävdes och har bidragit till att hålla kostnads- och tidsramar, menar Birgitta Hohlfält, regiondirektör Akademiska Hus Väst AB
- I det här projektet har våra svar varit viktigare än i någon annan byggprocess jag varit med i. Det har verkligen känts som att man har blivit lyssnad på, att det är för oss man bygger och det har påverkat insatsen positivt, betonar Paula Björkman, projektledare Karlstads universitet.
- Beställarens roll är extra viktig i det tidiga skedet. De måste visa vägen och vara lyhörda för innovativa lösningar. Det tycker jag att de
har varit i detta projekt. Projektet är det bästa projekt jag någonsin varit involverad i. Man har verkligen lyssnat på oss entreprenörer, säger Kjell Eriksson, produktionschef Skanska.
- Den positiva stämningen och öppenheten mellan samtliga gjorde att problem löstes snabbt och smidigt vilket sparade både tid och resurser. Jag vill poängtera att partneringledaren hade stor del i att få ihop samtliga och att skapa ett bra arbetsklimat. Vi fick chans att lära känna varandra även vid sidan av arbetet och det gjorde att vi hade lättare för att kommunicera och hjälpa varandra genom hela produktionen, menar Martin Eriksson, arbetsledare Skanska.
- Hus 21 var det 3:e partneringprojekt som jag deltog i. Samarbete är a och o och i partnering får alla möjlighet att kunna påverka genom hela processen. Då blir det en helt klart sundare och ett kreativare klimat, menar Lars-Peter Mattsson, lagbas NVS.
CitatHus Vänern är utan tvekan en av de bästa processer i ett bygge som jag någonsin tagit del av.Kjell Eriksson - Produktionschef - Skanska