facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

14 augusti 2019

Projektledare som föredrar partnering

Lotta Inghammar är projektledare på konsultföretaget Sweco Managemant AB. Just nu driver hon ett tiotal projekt, och av erfarenhet förordar hon att arbeta i partnering.
- Jag trivs när jag kan gå in med ett öppet sinne i ett projekt. Då alla är delaktiga i hela processen, från början till slut, så löper det mindre risk för konflikter, säger hon.

Lotta Inghammar är flitigt anlitad som projektledare för Marks kommun. Det är väldigt naturligt, för fram till januari i år var hon anställd i kommunen som just projektledare. Så praktiskt taget har arbetet fortsatt precis som tidigare, fast hon numera är engagerad på konsultbasis.
I flera av projekten arbetar Lotta Inghammar tillsammans med URKRAFT:s utvecklingskonsult Per Kullgren, som är partneringledare.
– Jag gillar att det är ett tätare samarbete i partnering än i traditionella projekt. I början kändes det som jag var bambi på hal is, men Per Kullgren var tydlig och berättade att det krävdes mycket i början när vi gick in i en partnering. Stöttningen ifrån Per Kullgren gjorde att jag var något mer förberedd, men man kunde ändå inte riktigt förstå hur mycket det egentligen krävs, säger hon.

Fast Lotta ångrar inte att hon lagt energi på att lära sig hur partnering fungerar.
– Det är ett gediget arbete. Processen har många delar men det är inte bara EN som tjänar på detta, utan det är en kompetensutveckling både för mig, entreprenörer och projektörer, säger hon och fortsätter:
– I partnering är man lyhörd. Vi sitter tillsammans och försöker säkerställa de bästa lösningarna för projekten.
Förutom projekten i Marks kommun, där man bland annat håller på med en översyn av 34 broar, har Lotta Inghammar ett uppdrag i en annan kommun.
– Det här ger ringar på vattnet. De ska få göra ett studiebesök i Mark, så de berörda får en inblick i hur det kan fungera. Kommuner har bra möjligheter att samarbeta och byta erfarenheter i partnering, säger hon.

När Lotta beskriver sin bakgrund framkommer det att hon hamnade i branschen av en slump. Från början var hon inköpsassistent på ett klädföretag i Borås, men fick nys om en entreprenör som sökte en administratör.
– Tjänsten troddes vara en halvtid, men jag jobbade 200 procent, och fick hålla på med allt från anbudsförfrågningar, projektuppföljning, personal- och redovisningsansvar.
Hon beskriver sig som självlärd med bra mentorskap, att hon i ivern har åkt på några magplask men att det bara är att resa sig upp, ta lärdom och gå vidare.
– Utmaningarna vill jag inte välja bort. Det här är en konstant rolig resa, säger hon.

Lotta Inghammar vet att hon aldrig kommer bli riktigt fullärd, för branschen utvecklas ständigt. Partneringen engagerar henne.
– I många fall kan en entreprenör gå in med låga priser för att hämta hem projekt, och det blir sedan ett konstant jagande för att åtminstone hamna på plus/minus noll. Men i partnering jobbar vi med öppna böcker och har en öppen dialog med riktkostnader som är ganska pricksäkra. Man känner att det inte finns anledning att misstro en entreprenör, att de inte försöker roffa åt sig pengar. Därför är det inte konstigt att partnering breder ut sig. Jag gillar att arbeta i den här formen, säger hon.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS