När byggherre och entreprenör sitter i samma organisation blir beslutsvägarna korta, och det blir enklare att bygga upp en projektgrupp där tillit finns med under hela processen.
Styrkan med partnering är att hela projektet präglas av ett långsiktigt och hållbart tankesätt. Det finns inte utrymme för någon part att bara se till sitt eget bästa eller ta beslut som bara ger kortsiktiga vinster. Aktörerna har ett gemensamt mål och det är alltid projektets bästa som gynnas av besluten.
Det är möjligt just därför att byggherre och entreprenörer sitter i projektorganisationen.
Genom att i ett tidigt skede ta intryck av personal och brukare som kommer ”flytta in” när det pågående projektet färdigställts kan både produktionen och driften bli mer effektiv.
Med en gemensam budget för produktion och drift ges ekonomiska incitament för att bygga hållbart för att slippa ökade kostnader senare under anläggningens livstid.
I partnering ges också möjlighet att hitta förbättringar under projektets gång som bidrar till förbättrad hållbarhet och långsiktighet.
I projekt med lång byggtid, exempelvis stora sjukhus, är det en dålig idé att bygga in gammal teknik om det kommit nya alternativ under byggtiden.
Helhetsansvaret där alla aktörer samverkar blir en drivkraft att förändra projektet till att hela tiden bli bättre.
I partnering kliver beställaren in och är en aktiv aktör i projektet.