facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

8 januari 2025

Samarbete och Strategisk partnering i Vänersborgs kommun

Daniel Larsson och Katarina Enbom, Chef och Enhetschef på Kretslopp & Vatten, i intervju med Jonny Gustavsson från URKRAFT Partnering & Ledarskap. Som representanter för Vänersborgs kommun delar de sina insikter och erfarenheter från projektet kring arbetet med två vattenverk och en reservoar i kommunen, och dess utvecklande process.

En resa präglad av uthållighet och innovation

Daniel och Katarina beskriver en lång och utmanande resa. Gång efter annan stötte man på hinder i form av komplicerade processer och externa aktörer utan tillräcklig förståelse för varken krav eller lokala förhållanden. Man höll på i flera år på det traditionella sättet men kom inte framåt och sökte andra alternativ. Då kom URKRAFT in med stöd i form av Jonny och Lars som presenterade ett upplägg med partnering. Genom en tydlig modell för upphandling och genomförande utvecklades det till en effektiv och transparent arbetsstruktur som lett till framgång i projektet.

“Vi har stångat oss blodiga flera gånger, men det här arbetssättet har gett oss en trygghet,” säger Daniel. Denna modell har gjort det möjligt att planera och genomföra projekten med en tydlig riktning och säkerhet i varje steg.

Partnering som framgångsnyckel

Genom att arbeta i ett strategiskt partneringprojekt har kommunen lyckats involvera tekniskt skickliga aktörer. ByggDialog, som är entreprenör i projektet, har hållit ihop det på ett exemplariskt sätt, vilket Daniel lyfter fram som avgörande. “De har gett oss spetskompetens och lösningar som vi annars inte hade haft tillgång till,” påpekar han. Partneringmodellen har inte bara främjat samarbete mellan kommunens interna och externa aktörer, utan även skapat en öppen dialog med invånare och politiker.

Kultur och kommunikation som drivkraft

Katarina betonar vikten av att inkludera driftpersonalen och skapa en kultur där alla känner sig delaktiga. “I slutändan är det de som ska sköta anläggningarna, och deras perspektiv är avgörande,” säger hon. Samtidigt erkänner hon att det finns förbättringspotential i att ytterligare involvera driftpersonalen i tidigare skeden av projekten. Man får också ha respekt för att det är ett helt annorlunda sätt att arbeta på, och det måste få ta tid att vänja sig vid. Nu tycker vi nog alla att det fungerar riktigt bra med hög nöjdhetsfaktor.

Daniel framhåller kommunikationens betydelse både internt och externt. En av utmaningarna var att hantera grannarnas förväntningar och behov, och tack vare en tydlig kommunikation kunde man lösa detta. “Det handlar om att visa respekt för de människor som påverkas av projekten,” säger han.

Effektivitet och långsiktig hållbarhet

Projekten har inte bara skapat mervärde för kommunen, utan även sparat resurser. Tack vare noggrann planering och prioriteringar har man kunnat optimera budget och tidslinjer. “Vi har lyckats minska kostnader utan att tumma på kvaliteten, vilket visar styrkan i vårt arbetssätt,” konstaterar Daniel.

Framtidens utmaningar och möjligheter

Framåt ser Daniel och Katarina ett behov av att överföra de lärdomar och framgångar som uppnåtts vid vattenverken till andra områden, så som ledningsnäten. Samtidigt står de inför politiska utmaningar och behovet av att övertyga beslutsfattare om projektens prioritet och värde.

“Vi har lärt oss att våga satsa och hålla fast vid våra mål, även när det har varit motigt,” avslutar Katarina.


Denna artikel belyser Vänersborgs framgångar och insikter i hur ett tydligt fokus på samarbete, kommunikation och strategisk partnering kan leda till hållbar utveckling och effektiv resursanvändning.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS