Offentlig upphandling styrs av ett antal olika lagar som reglerar på vilket sätt det offentliga ska göra sina upphandlingar. De olika lagarna tar sikte på olika typer av upphandlingar beroende på bland annat vem det är som gör inköpen och vad som köps in.
Reglerna bygger på olika EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Det finns även nationella regler som gäller för upphandlingar under särskilda beloppsvärden – så kallade tröskelvärden.
LOU (lagen om offentlig upphandling) är det övergripande regelverket för offentlig upphandling i Sverige och gäller för upphandlande myndigheter om inköpet inte omfattas av någon av de andra tre upphandlingslagarna (LUF, LUK, LUFS). Upphandlande myndigheter är till exempel statliga myndigheter, kommuner och regioner.
LUF gäller om den verksamhet som upphandlingen avser omfattas av definitionen av försörjningssektorerna, det vill säga
- vatten
- energi
- transporter
- posttjänster.
Det samlade värdet på all offentlig upphandling i Sverige uppskattas till omkring 700 miljarder kronor årligen. Reglerna om offentlig upphandling bidrar till att motverka korruption, bland annat genom att det ställs krav på transparens och insyn i upphandlingsprocessen så att de offentliga medlen används på bästa sätt. Syftet är också att ta tillvara konkurrensen och innovationskraften på marknaden.
LOU/LUF utgör i sig inget hinder för att upphandla i partnering, men det ställer stora krav på att beställaren är tydlig på vilka kriterier en upphandling avgörs.
URKRAFT har stor erfarenhet av offentlig upphandling med partnering och strategisk partnering. Vi håller regelbundet föreläsningar och seminarier som tar upp frågor kring LOU/LUF när det gäller partnering & samverkansupphandlingar.