facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

8 juni 2020

Drivs av ledarskap och brinner för partnering

Pierre Fällström är utvecklingskonsult hos URKRAFT med partnering som specialkunskap. Han utgår från Stockholmsområdet, lade grunden till sitt ledarskap inom försvaret men går till anfall i sin ledarroll inom idrotten. Han har arbetat i ledande roller i över 20 år och skaffat sig stor erfaren-het som passar väl in att hjälpa människor som vill utvecklas i sin roll.

Berätta… vem är Pierre Fällström?
– Jag har varit Nackabo i hela mitt liv. Kom tidigt in på idrottens bana, mycket tack vare en idrottsintresserad familj. Jag uppskattade att vara tillsammans med andra, brann för att umgås, uppleva med- och motgång tillsammans. Upp till vuxen ålder låg fokus på fotboll men det blev även några år med både handboll och basket. När talangen inte räckte till egen karriär fick man vänta på sin comeback tills barnen behövde en ungdomstränare. Lagsport låg mig ändå varmt om hjärtat. Ensam är inte stark utan det är tillsammans vi kan göra stor skillnad – det har alltid varit lite av mitt motto.

Hur formades du till den du är i dag?
– Jag drivs av utmaningar och därför valde jag militärtjänst som befäl i Boden istället för stanna på hemmaplan. Samtidigt gavs jag möjligheten att tillämpa ett annat stort intresse – skidåkning.
– Jag var i Boden i tio månader, fick leda andra människor och fick för första gången tydlig feedback på mitt ledarskap och det uppskattades. Det var där min resa startade på riktigt, drivkraften att utveckla andra människor och hjälpa dem att uppnå resultat tillsammans med mig.
– Mot slutet av grundskolan var väl inte studiemotivationen på topp men jag drevs av ett mål och det var att satsa på att bli fastighetsmäklare. Ett drömyrke, för jag hade länge velat knyta ihop en affär där alla parter blir nöjda. Jag är en väldigt målmedveten person, så det blev så. Jag blev fastighetsmäklare precis som min dåvarande förebild, min mors kusin. Men jag var ung och suget efter mer kunskap gjorde att universitet och studier i ekonomi med inriktning marknadsföring lockade.

Varför blev det fastighetsbranschen?
– Intresset för fastigheter har hela tiden funnit där, och det var det som sedan tog mig tillbaka till branschen som områdeschef på ett kommunalt bolag med förvaltning/drift och projekt. Jag arbetade med att bygga ett bra team tillsammans med min tolv medarbetare i olika åldrar, kön och bakgrund. Så fort jag fick samman gruppen började den prestera. Jag flyttade besluten ut i organisationen, till de som mötte kunden längst ut och vi hade de mest nöjda hyresgästerna i hela beståndet.
– Mitt motto var att få medarbetarna att trivas och växa i sina roller. När de mår bra mår teamet bra och då kan vi tillsammans leverera något bra till våra kunder. Därför såg jag till att alltid finnas för mina medarbetare oavsett hur mycket jag hade att göra med administration eller rapporter. Jag var alltid närvarande, fick dem att må bra och göra ett bra jobb. Det fick mig att må bra och kunna göra ett bra jobb – allting hängde ihop.

Du brinner för partnering… hur fick du upp ögonen för det?
– Efter några år ville jag utveckla mig inom branschen genom att mer fokusera på entreprenad och skapa förutsättningar för att genomföra bra projekt. Detta ställde nya krav på mitt ledarskap i en helt ny roll där jag tillsammans med människor som jag inte kände skulle skapa bra processer. Det var inte helt enkelt. När vi väl hade hittat varandra så var projekten ofta slut och jag fick börja om från början igen. Jag kom tidigt i kontakt med strategisk partnering, och detta blev en ögonöppnare. Det var ju precis som jag arbetat som chef tidigare – vi bygger laget och arbetar mot gemensamma mål samtidigt som vi kan känna en stolthet över det vi producerar. Detta var 2008 och jag kände direkt: ”Varför jobbar inte alla med det här arbetssättet? Varför jobbar vi mot varandra när vi kan jobba med varandra?” Det var ett frö som såddes där, och detta ville jag få att växa.
– Med den kunskapen tog jag steget till Nacka kommun. Där implementerade jag tillsammans med några kollegor arbetsformen partnering. Först genom ett pilotprojekt för att testa arbetsformen och vår egen organisation, sedan genom att förstärka organisationen och utveckla arbetsformen till en strategisk partnering med större möjligheter till värdeskapande genom långsiktighet och förbättringsarbete. Vi arbetade mycket med att bygga det interna teamet innan vi började samverkan externt.

Hur kom du i kontakt med URKRAFT?
– Det var under arbetet i Nacka kommun. Vi fick hjälpa av URKRAFT när vi arbetade med en upphandlingsstrategi. Arbetet tillsammans utmynnade så småningom att jag tog steget över till URKRAFT:s organisation, och nu har vi arbetat i fyra år tillsammans.

Vad är det som driver dig?
– Att få människor att utvecklas, få människor att må bra tillsammans med andra människor och att se resultat. Tillfredsställelsen är att se vad man kan åstadkomma när människor med stora drivkrafter vill åt samma håll, när vi tillsammans har ett gemensamt perspektiv. Jag gillar stora komplexa utmaningar som det ofta är i byggprojekt, och det är en tillfredsställelse att få skapa, vara kreativ och kunna leverera.
– Ledstjärnan i mitt ledarskap är att alltid synliggöra människorna man jobbar med, oavsett om det är yrkesarbetare som står i regnet och målar en fasad, en grävmaskinist eller projekteringschef som leder en stor grupp. Som ledare måste jag alltid föregå med gott exempel genom att bekräfta deras närvaro och kompetens.
– För mig är detta ett sätt att vara som inte är isolerat till yrkesrollen. Jag gillar ledarandan och det roligaste och mest utvecklande jag har gjort är nog att vara ungdomsledare. Jag har varit fotbollstränare från knattetiden till ungdom, och att få bygga ett lag från grunden och tackla alla utmaningar som kommer både på individ och lagnivå samt att se utvecklingen över tid ger väldigt mycket tillbaka.

Vad gör du i URKRAFT i dag?
– Alla uppgifter som hör en utvecklingskonsult till. Jag bistår beställare med strategiskt tänkande inför upphandlingar, vägleder organisationer i projekt som partneringledare och håller utbildningar. Det är ett kreativt och omväxlande arbete, och enkelt att trivas i den här rollen.

Vilka projekt är du engagerad i just nu?
– Arbetar i dag i mer än tio projekt i Stockholm/Mälardalen. Vissa från så kallat tidigt skede med strategiarbete inför upphandling till partnering-/samverkansledaruppdrag i pågående projekt samt verksamhets- och organisationsutveckling.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS