facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

14 oktober 2020

Äldreboende och skola i upplägg med inhyrning och partnering i Göteborg

I stadsdelen Majorna i Göteborg har projektet Silverkällan tagit fart. Nyligen hölls erfarenhetsworkshop för projekteringen och nu har genomförandefasen inletts.
Det är Hemsö, som äger, utvecklar och förvaltar samhällsfastigheter, som bygger för att hyra ut både skola och äldreboende till Göteborgs Stad. Vestia är entreprenör och URKRAFT:s utvecklingskonsult Kim Berghäll är partneringledare.

Fastigheten är belägen i ett område som kallas Fixfabriken och kommer att bli åtta våningar högt. Plan 1-3 blir skola för 400 elever i årskurs F-6 och på plan 4-8 byggs 100 lägenheter i äldreboendet.
I fastigheten ryms även garage, tillagningskök och idrottssal. Inflyttning planeras till vårterminen 2023.

Upplägget med Hemsö som ägare och förvaltare av fastigheten där Göteborgs Stads verksamhet kommer att bedrivas kallas för inhyrning. Det är ett koncept som förväntas bli allt vanligare.
Investeringen uppgår till cirka 500 miljoner kronor, och Hemsö har skrivit ett tolvårigt hyresavtal med Göteborgs Stad.

Nyligen hölls en erfarenhetsworkshop för projekteringsskedet, där erfarenheter samlades för att utveckla den här typen av projekt.
– Det är spännande med projekt som bryter mark, för det får man säga att detta gör i och med upplägget med inhyrning och partnering ihop. Ända sedan projektstart har det varit ett starkt engagemang hos alla involverade och det märktes även under vår workshop. Vi har gått igenom milstolpar och diskuterat utvecklingspotential och har för framtiden fått fram massor av värdefulla tankegångar, berättar Kim Berghäll.

Att bygga skola och äldreboende i samma fastighet är speciellt, och man räknar med att kunna samnyttja tillagningskök och idrottssal.
Speciellt var också val av konferenslokal för denna workshop. Den hölls nämligen i en restaurang och boulehall – och avslutades förstås med att projektdeltagarna fick spela en match.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS