facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

9 april 2020

Dags för äggens och godisets högtid

Det är dags för oss på URKRAFT att önska alla i samhället en GLAD PÅSK och vi gör det med lite siffror som hör påsken till… så har du någon aning om hur många ägg vi äter den här veckan?

Traditionellt är påsken äggens, sillens och godisets högtid. På Svenska Äggs hemsida läser vi att det finns ungefär 8 miljoner värphöns i Sverige som värper nästan ett ägg om dagen. Det betyder att vi i Sverige är snudd på självförsörjande vad det gäller äggproduktion. 97,5 procent av äggen som konsumerades i landet 2019 var svenska.
Under påskveckan finns en beräknad konsumtion om 4 000 ton ägg, vilket motsvarar 64 miljoner ägg. Under några påskaftonstimmar förväntas åtgången vara 6 miljoner ägg per timme.
Förbrukningen av sill är inte lika omfattande men 1 500 ton sill under påskveckan är ändå en ansenlig mängd.

Godisätandet ökar statistiskt med 500 procent under påskveckan, och hur stor påverkan coronatiderna har på förbrukningen återstår förstås att se. Under normala omständigheter äter varje svensk 220 gram godis i veckan, fast under påskveckan ökar intaget till 1,4 kg. Hur mycket godis har du tänkt att äta under påsken…….?

GLAD PÅSK!

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS