facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

9 mars 2020

Första trädet fällt till fossilfria förskolan Hoppet

I fredags passerades en milstolpe i projektet med Sveriges första fossilfria förskola. Då fälldes de första träden som så småningom ska användas i produktionen av förskolan Hoppet.
URRKAFT är partneringledare i projektet.

Projektet är ett steg i att driva på omställningen till ett hållbart samhällsbyggande, och det ställs höga krav på alltifrån metoder för tillverkning till transport av material och själva produktionen på plats i Hisings Backa i Göteborg.
Redan från början fanns förutsättningen att använda material från lokala skogar, och när de första träden fälldes i fredags var det verkligen på hemmaplan. Skogen tillhör Göteborgs Stad, där Fastighetskontoret förvaltar 4 700 av stadens skogsmark.
– Att använda Stadens virke för att bygga Göteborgs lokaler är en klimatsmart lösning, säger Torsten Andersen som är skogsansvarig på Fastighetskontoret.

Företaget Plockhugget var anlitat för att fälla träden, och här var det inte frågan om avverkning av hela skogar utan noggrant utvalda träd utifrån storlek och mognad. Metoden kallas kalhyggesfritt skogsbruk och innebär att man behåller skogen samtidigt som värdefullt virke tillvaratas.
Avverkningen görs med skördare som drivs med HVO och motorsågar som drivs med bränslet Re-Power, som är det mest miljövänliga motorsågsbränslet på marknaden, framställt av klimatkompenserad alkylatbensin och RSB-certifierad majs.

Nu skall stockarna sågas till brädor och lufttorkas innan de levereras till produktion.
Virket är dessutom spårbart med en svensk teknik från Tracy of Sweden, vilket gör att varje enskild bräda kan identifieras till skogen där trädet vuxit.
– Personal och barn på förskolan Hoppet kommer kunna ta med sig picknickkorgar och åka för att njuta av skogen som står kvar, säger Eva-Lotta Hultén, kommunikationsansvarig på Plockhugget.
Någon gång under 2021 är planerad inflyttning i den fossilfria förskolan Hoppet.

Läs mer om projektet på Göteborgs Stads hemsida – klicka här.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS