facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

17 februari 2020

URKRAFT partneringledare när Trollhättan bygger stadsdelen Vårvik

Första steget mot en stadsdel i förvandling är redan taget. Stridsbergs industriområde och Knorrens grönområde invid Göta älv i Trollhättan ska bli Vårvik – en blomstrande miljö med uppemot 1 800 bostäder och cirka 20 000 kvadratmeter kommersiella fastighetsytor.
URKRAFT har uppdraget som partneringledare i projektet.

Vårvik beskrivs som den gröna stadsdelen, ett bostadsområde som ska manifestera Trollhättan Stads miljöfokus. Därför kommer det inte enbart bli plats för bostäder och de servicefunktioner som hör därtill utan också ges utrymme till rekreation, motion, djur-och växtliv.
Första spadtaget togs i oktober 2019 och de första hyresgästerna beräknas flytta in under 2023. Området är sannolikt färdigställt omkring 2030.

Just nu pågår ett omfattande saneringsarbete i området. 170 000 ton förorenade massor ska schaktas ur och sorteras. Enligt planen kommer det arbetet pågå i ytterligare drygt ett år. Uppbyggnaden av infrastrukturen i området har också startat. Utbyggnad av en ny huvudgata och byggstart av en broförbindelse sätts igång under 2020. NCC är upphandlad entreprenör och projektet genomförs med partnering som arbetsform.

Inom Stridsbergsområdet, eller Källtorps industriområde som det tidigare benämndes, finns en hel del industrihistoria att ta hänsyn till. Många byggnader är i dålig kondition, vissa till och med i så uselt skick att det inte är tillåtet att gå in i dem, men det kulturhistoriska värdet har funnits med i vågskålen när det beslutats vilka byggnader som ändå ska bevaras.

Vårvik ligger centralt i Trollhättan, bara tre minuter från Resecentrum. I området kommer det uppföras både hyresrätter och bostadsrätter. Det undersöks även andra ägandeformer som kooperativ och delägandeskap.
Trollhättan Stad driver projektet genom dotterbolaget Trollhättan Exploatering.

– Att få möjlighet att delta som stöd i processen i så tidiga skeden som i Vårviksprojektet lägger verkligen grunden för att bygga en stark kultur. Vi har fått en bra start med processen och kommer nu i vår göra vår första avstämning av kulturen via enkäter och målavstämningsmöten. Jag ser verkligen fram emot att få fortsätt arbeta i projektet och stödja parterna i att utveckla en ny stadsdel, säger partneringledaren Kim Berghäll

Mer information hittar du på Vårviks egen hemsida – klicka här.

HÄR HITTAR DU URKRAFTS ALLA AKTUELLT-INLÄGG.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS