facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

27 november 2019

Fjärde tornet vid Gothia Towers – med URKRAFT som partneringledare

Redan när tredje tornet av hotell- och konferenskomplexet Gothia Towers invigdes 2014 avslöjades planerna på att bygga ett fjärde och femte torn. Arbetet med idéer och planer sattes i verket strax därefter, och även denna gång har URKRAFT fått förtroendet att leda processerna som partneringledare.

Gothia Towers är ett av Göteborgs landmärken, och stadens skyline kommer att förändras ännu en gång i och med bygget av det fjärde tornet som blir betydligt högre än de tidigare tornen. Projektet går under namnet +One. Byggnaden kommer bli 140 meter hög, bestå av 40 våningar med utrymme för 400 hotellrum, restauranger, konferensytor och kontor. Totalt handlar det om uppemot 30 000 kvadratmeter och projektkostnaden beräknas till någonstans mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Kim Berghäll från URKRAFT är partneringledare för projekt +One:
– Vi har fått ett stort förtroende, och det är naturligtvis roligt. Arbetet har precis startat. Projektgruppen har träffats för att diskutera igenom förutsättningarna för arbetet, säger han.
Under 2020 beräknas arbetet med detaljplan för +One påbörjas. Svenska Mässan och Gothia Towers hoppas att tornet står klart under 2025.
Tham & Videgård Arkitekter har ritat det fjärde tornet, och Serneke är upphandlade som entreprenör med arbetssättet partnering.

– Jag minns tillbaka på arbetet som startade 2010 när vi påbörjade de många delprojekten i det förra projektet som innehöll påbyggnad av mittentornet med namnet Upper House och även bygget av det tredje tornet, ny entré och affärsstråket. Överlag var det en stor nöjdhet oavsett om man pratade med gäster, personal eller entreprenörer under bygget, säger Jonny Gustavsson som var en av två partneringledare från URKRAFT under den processen. Nyckeln var att det fanns en tydlig och utvecklingsorienterad beställarorganisation och det är bara att önska alla inblandade lycka till med detta häftiga projekt.

Läs slutredovisningen från det tidigare projektet – Gothia Towers.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS