facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

13 september 2019

Med kompassen inställd på samarbete

Mattias Johansson är utvecklingskonsult hos URKRAFT med partnering som specialkunskap. Eftersom han i grunden är orienterare är han också van att hålla i en karta och kan därmed arbeta över ett stort fält. Från början var Stockholmsområdet hans hemmaplan, men sedan i somras är han bosatt i Dalarna och rör sig över halva Sverige.
Här ger han en bild av sig själv.

Berätta… vem är Mattias Johansson?
– Jag brukar säga att idrotten alltid har varit central i mitt liv. Och då framför allt orientering, där jag tävlat på relativt hög nivå och fortfarande håller på en del. Orienteringen är faktiskt en inkörsport till nya kontakter, verkar som att alla har en relation till orientering. Jag tycker också att idrottsintresset präglar hur jag är i arbetet.

Du ska få utveckla din arbetssituation, men låt oss först stanna vid orienteringen. Kan du berätta lite mer om dina resultat som idrottsman?
– Oj… bästa resultatet är nog en fjärdeplats i Jukolakavlen i Finland. Det är världens största stafett för orienterare, och jag tävlade med Lidingö. Vi var sju personer i laget. Individuellt är en femteplats i natt-SM mitt bästa resultat.

Då så… nu får du berätta om din roll inom URKRAFT.
– Jag är utvecklingskonsult. Hjälper både beställare och entreprenörer igenom partneringprocesser.

Hur kommer det sig att du hamnade i byggbranschen?
– I sig är det kanske inte så konstigt, för min pappa arbetade hela tiden inom bygg och min farfar gjorde det också. Fast jag tror egentligen inte att det är därför som jag hamnade här. Jag tyckte att det lät bra att vara civilingenjör när jag tittade på utbildningar, och när jag sedan tittade på inriktningar och hade inställningen att jag inte ville sitta vid ett skrivbord hela dagarna sorterades bransch efter bransch bort och kvar fanns bara Väg och vatten. Anledningen till att jag resonerade så här är att jag vill träffa folk i mitt arbete.

Varför är du en bra utvecklingskonsult?
– Jag har erfarenhet från bägge sidor – som entreprenör i tio år och sedan har jag också arbetat på beställarsidan. Därför kan jag i mina projekt gå in på djupet på ett sätt som mina uppdragsgivare uppskattar. Det förstår jag genom den feedback jag får.

Hur fick du upp ögonen för partnering?
– När jag arbetade som projektledare i Nacka kommun började vi med upphandlingar i partnering. Där fick vi uppbackning av URKRAFT, och det är så jag fick fördjupning i partneringprocessen. Efter två år i den rollen såg vi, jag och Pierre Fällström som också var projektledare i Nacka, en möjlighet att få hjälpa andra i partneringfrågor. Samtidigt fanns en stor efterfrågan på arbetskapacitet hos URKRAFT, och så fortsatte vårt samarbete i nya former.

Vilka projekt är du engagerad i just nu?
– Det är ett tiotal projekt i olika omfattning, alltifrån isolerade punktinsatser till projekt med kontinuerliga arbetsinsatser.

Du har precis flyttat till Falun och täcker därmed in Dalarna i URKRAFT:s bemanningskarta. Har du hunnit etablera några kontakter i ditt nya område?
– Jadå, jag har uppdrag i både Leksand och Säter, men rör mig över större område än Dalarna. Har projekt från Blekinge och Göteborg, via Östergötland och Stockholm upp till Dalarna. Och det är både beställarorganisationer och entreprenörer som är uppdragsgivare. Att arbeta över ett stort fält med vitt skilda organisationer är en av fördelarna med det här jobbet. Ett annat är att kopplat till kompetens, här säkerställer vi den i tidiga skeden och det är ju vad man vill komma åt i partnering. Det är häftigt att jobba med skickliga människor med stort driv.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS