facebook linkedin envelope instagram arrow-right2 arrow-left2 phone map-marker calendar user group file download play3 quotes-right download3

4 juni 2019

Sveriges första fossilfria förskola

Sveriges första fossilfria förskola ska byggas i Göteborg. Derome är totalentreprenör och URKRAFT har fått förtroendet och uppdraget att vara partneringledare.

Redan 2021 ska den nya förskolan vara färdig för inflyttning. Projektet innebär en rad utmaningar.
”Det är som att lägga ett näst intill omöjligt pussel. Men i nära samarbete med experter, innovatörer, entreprenörer och leverantörer arbetar vi för att alla bitar ska falla på plats”, skriver Göteborgs Stad på sin hemsida.

Förskolan Hoppet, som projektet heter, är ett steg i att driva på omställningen till ett hållbart samhällsnyggande. I förlängningen finns målet att Göteborgs Stad ska minska sina konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser med 75 procent fram till år 2050.
”Syftet med Hoppet är att utforska och utveckla fossilfria metoder för tillverkning och transport av material såväl som faktisk byggnation”, skriver Göteborgs Stad vidare.

Den nya förskolan ska byggas i Hisings Backa, och Derome vann upphandlingen i hård konkurrens av andra stora aktörer på marknaden.
Derome lade mycket kraft på hållbarhet i sitt anbud, och tankarna som finns med projektet Förskolan Hoppet har redan tidigare präglat entreprenörens arbete.
– Hela branschen måste jobba mot samma mål om vi ska lyckas med ett hållbart samhällsbyggande. Vi vill kroka arm med resten av branschen för att reducera klimatpåverkan för samtliga material, även om trä alltid är det naturliga valet för oss, säger Anna Ryberg Henriksson, hållbarhetschef Derome.

Redan i nästa vecka hålls startträff för projektet. URKRAFT är partneringledare.
– Vi ser fram emot arbetet i Förskolan Hoppet. Det är ett stort förtroende vi fått, och det ligger i linje med vår vision om att skapa samhällsnytta, säger Jonny Gustavsson som blir partneringledare i projektet.

Författare

Mikael Hjerpe

Dela

En trygg samarbetspartner

Vi utvecklar människor och organisationer över hela Sverige.
KONTAKTA OSS